Kansen in de supermarkt
Een eerste gesprek vond plaats met Piet Verbeeten. Piet is mede eigenaar van vier Plus supermarkten in Brabant, Limburg en Gelderland. Piet werd gevraagd of hij een kans zag voor productdifferentiatie richting een product waarbij samengewerkt wordt met veehouders die hun nek uitsteken en gezien kunnen worden als koplopers als het gaat over duurzaamheid, gezondheid en dierenwelzijn. Piet zag hier ‘brood’ in en introduceerde ons bij Geert Schel. Geert is category manager vlees en vis bij Plusretail. Samen met Piet en Geert hebben we ons georiënteerd op de mogelijkheden. We hebben onderzocht wat de mogelijkheden van HPP zijn (klik hier voor informatie over HPP). We gingen hiervoor op bezoek bij Pascal Processing en legden contacten met de Cas Spijkers Academie.
Door de innovatieve HPP (High Pressure Preservation) methode aan nieuwe recepten van de Cas Spijkers academie te koppelen onderzochten we mogelijkheden van productinnovatie. Geert vertelde ons over de stappen die er bij Plus genomen worden richting maatschappelijk verantwoord ondernemen. Klik hier voor informatie. Met name informeerde hij ons over het succes van het Blonde D’aquitaine project waarbij een groot aantal veehouders van dit Franse rundveeras op initiatief en onder begeleiding van Plus met elkaar samenwerken. Dit zou model kunnen staan voor een vergelijkbare verbeter stap binnen de varkenshouderij. Ook wees Geert ons op zaken waar rekening mee gehouden moet worden zoals vierkantsverwaarding en de grootte van de volumes die nodig zijn om alle supermarkten te kunnen bevoorraden. Op zijn voorstel werd contact gelegd met Harold Theunissen van Vion Food. Dit zou een geschikte partner kunnen zijn niet in de laatste plaats vanwege de stappen die ze ondernemen richting een meer maatschappelijk verantwoord product middels het Good Farming Star-varken (zie 2x PDF artikel Food Personality onderaan op deze pagina). Pus/Vion onderzoeken op dit moment de mogelijkheden richting een onderscheidend product in de schappen dat tegemoet komt aan de trend richting een meer maatschappelijk verantwoord product.
Tijdens het overleg van Geert Schel met HPP deskundige Stephan Hulleman bleek dat HPP al veelvuldig toegepast wordt om vruchtensappen langer houdbaar te maken. Ook voorzag Geert Schel goede mogelijkheden voor toepassing bij vis zoals haring. Kort voor de verkoop wordt de bevroren haring ontdooit. Het blijft altijd lastig om juist in te schatten wat de vraag wordt voor de komende dagen. Door middels HPP de houdbaarheid te verlengen kan derving verminderd worden.
Of HPP commercieel voor de verkoop van vlees ingezet kan worden vergt nader onderzoek. Wegens ongewenste verkleuring valt HPP voor versvlees af. Voor houdbaarheid verlenging van gegaard of gemarineerd vlees worden mogelijkheden gezien en verkend.
Maak jouw eigen website met JouwWeb